Despre | Festivalul Național de Teatru Școlar „Niște Țărani”

Festivalul National de Teatru Scolar „Niste Tarani”

emblema-festivalul-niste-tarani

          Existenţa milenară a ţăranului român este Istoria noastră. Astăzi, din păcate, lumea ţărănească se stinge. Dacă nu vom zădărnici acest proces tragic, considerat de mulţi ireversibil, vom fi răspunzători de suferinţa urmaşilor şi de tot ce se va întâmpla atunci când nu se va mai şti de unde venim şi cine suntem. Pentru că popoarele care îşi neglijează trecutul îşi pierd identitatea şi îşi riscă viitorul.
          Nechibzuinţa omenească a făcut ca în Germania să existe încă din anii ’80 ai secolului trecut „Statuia ultimului lup”. Dacă vom continua să rămânem indiferenţi la drama lumii rurale, într-un timp mai scurt ca o generaţie, vom avea şi noi o statuie tragică „Statuia ultimului ţăran”.
          „Pe vremea lui Pericle, grecii se ocupau de artă chiar când nu ştiau dacă vor avea ce mânca a doua zi. Să fim greci!” Aşa îi scria cândva Gustave Flaubert lui George Sand. Astăzi, în plină criză economică mondială, şi noi vă propunem acelaşi lucru: „Să fim greci!” Oricât ne-ar fi de greu, pentru ca lumea ţărănească autentică să nu devină doar o amintire, ci să dăinuie peste veacuri.
          Aşezat sub egida Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” - de la care am împrumutat titulatura şi emblema, cu acceptul preşedintelui acesteia, scriitorul Dinu Săraru, care este şi preşedintele de mare onoare al festivalului nostru - acest proiect educaţional îşi propune unirea într-o competiţie cultural - artistică a iubitorilor de teatru din şcolile României, care (mai) cred în propăşirea prin spirit şi cultură a neamului românesc, în forţa regeneratoare a culturii şi spiritualităţii româneşti, în necesitatea întoarcerii perpetue, la rădăcinile spiritualităţii neamului ca la un izvor de apă vie, tămăduitoare.
          Haideți să facem, împreună, din această manifestare o mare sărbătoare a spiritualității românești, de dragul TEATRULUI și pentru MĂRIA SA, ȚĂRANUL ROMÂN!
Alexandru FIFOIU

Modalități de contact :
E-mail:     contact@festivalulnistetarani.ro
Tel.:         0249/487.361 (Liceul Valeni), 0766/279.081 (prof. Florentina Mihăilescu) și 0747/015.727 (înv. Alexandru Fifoiu)

 
Animație prezentare website...