Președinte juriu EDIȚIA A X-A (23 mai 2015)
Festivalul Naţional de Teatru Şcolar „Niște Țărani” (Văleni-Olt)

nae-cosmescu
1963-1972, regizor la teatrele din Bacău şi Piteşti;
1972-1994, şef al secţiei Teatru TV și ulterior regizor artistic la Televiziunea Română.

A semnat regia artistică sau regia TV la peste 60 de piese de teatru şi lung metraje artistice de televiziune, precum şi unui mare număr de spectacole literare, muzicale, coreografice, de divertisment, telerecitaluri etc. Trei dintre spectacolele de Teatru TV sunt transpuse pe DVD şi videocasete distribuite de TVR Media – „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale, cu Radu Beligan şi Draga Oltreanu-Matei, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, cu Draga Olteanu-Matei, Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuţă, Margareta Pogonat, Dem Rădulescu, Mitică Popescu, Cezara Dafinescu, Coca Bloos ş.a. şi „Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, cu Petre Gheorghiu, Stela Popescu, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu etc.

În anul 1978 a realizat la Budapesta şi în Bucureşti coproducţia româno-maghiară "Cântare omului". A montat piese la Teatrul Radiofonic, una dintre ele fiind înregistrată pe disc de către "Electrecord". A montat circa 100 de spectacole de teatru, atât pe scenele teatrelor din Capitală (Opera Naţională, Teatrul Foarte Mic, Teatrul "Ion Creangă", Teatrul de Comedie, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”), cât şi pe scenele din ţară - Piteşti, Bacău, Botoşani, Buzău, Focşani etc..

Este membru al Uniunii Teatrale din România, membru al Uniunii Cineaştilor din România şi al Societăţii Ziariştilor din România.
Este singurul regizor de la Teatrul TV deţinător al trei premii internaţionale, printre care cel mai mare premiu obţinut de un spectacol produs de teatrul nostru de televiziune de la înfiinţare până în prezent. A fost distins cu numeroase titluri de laureat al festivalurilor naţionale, premii, diplome de excelenţă şi de onoare. A făcut parte din mai multe jurii internaţionale de Teatru TV. A fost preşedinte sau component al mai multor jurii din ţară.

A fost profesor la catedra de regie de televiziune a Universităţii "Titu Maiorescu". Autor al aproape 3000 de articole publicate în diverse cotidiene, hebdomadare, mensuale, almanahuri. Este autorul unui scenariu original pe care l-a regizat la Teatrul TV. Este coautor a două piese de teatru jucate la teatre din țară și în București. Este autorul unui volum de fabule și al unui volum de pamflete versificate. Este autorul serialului de călătorii "Arca lui... NAE Cosmescu", difuzat săptâmânal pe două canale naţionale de televiziune timp de zece luni. Este autorul, coscenaristul şi regizorul artistic al serialului artistic de televiziune "CUSCRELE", difuzat şi reluat de nenumărate ori la aceleaşi canale naţionale de televiziune. A deţinut funcţia de director artistic ul unui post naţional de televiziune (martie 2005-ianuarie 2006). A fost coproprietar şi director al unuia dintre primele hebdomadare cultural-artistice apărute după 1989 - revista "STAR".

Postat: mai 2015