Președinte juriu EDIȚIA A XII-A (20 mai 2017)
Festivalul Naţional de Teatru Şcolar „Niște Țărani” (Văleni-Olt)

gabriel-fatu

Îndrăgita actriţă Rodica Mandache s-a impus în galeria marilor artişti români prin zecile de roluri interpretate în teatru, dar şi în cinematografie, de-a lungul a peste 40 de ani de carieră. Unul dintre cele mai mari succese din carieră le-a înregistrat cu rolul din ”Visul unei nopţi de iarnă” (1980), de Tudor Muşatescu, unde a jucat împreună cu Florin Piersic.

A absolvit secţia de actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

A fost angajată sau a colaborat, printre altele, cu Teatrul Mic din Bucureşti, Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, Teatrul „Barbu Delavrancea“ din Bucureşti, cu Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi şi cu Teatrul Naţional din Bucureşti, precum și cu Teatrul Eugen Ionescu din Slatina.

Dincolo de nenumăratele roluri din teatru, Rodica Mandache a intrat în inima publicului şi prin apariţiile în filme, dintre care amintim: „Un surâs în plină vară” (1963), „Astă-seară dansăm în familie”(1972), „Un comisar acuză”(1974), „Iarna bobocilor”(1977), „Iarba verde de acasă”(1977), „Nea Mărin miliardar”(1979) şi „Buletin de Bucureşti”(1983).

Are și o bogată activitate publicistică, printre volumele publicate se numără scenariul pentru teatru radiofonic "Povestea Elisabetei Rizea", făcut după cartea Irinei Nicolau, "Surâsul şi lacrima scenei" (1998), "O carte atipică despre un actor atipic: Ştefan Mihăilescu-Brăila" (2010).

A obținut numeroase premii, printre care: Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar (pentru rolul Adel din piesa joi.megaJoy de Katalin Thuroczy, în regia lui Radu Afrim), in 2007; Premiul pentru întreaga activitate, la Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, secţiunea Artele Spectacolului (in 2009). Iar în 2013 - Premiul Confidenţial pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, în regia lui Dinu Cernescu (unde a jucat rolul Blanche).

În 2015, Rodica Mandache alături de alți doi mari actori - Valeria Seciu şi Ion Besoiu- a fost omagiată în Piaţa Timpului din București, unde fiecare a primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

Anul trecut, Universitatea Hyperion acordă titlul onorific de profesor emerit actrițelor Adela Mărculescu, Adriana Trandafir și Rodica Mandache - profesoare în cadrul Facultății de Arte Hyperion și personalități remarcante ale scenei românești.

Pe lângă activitatea de scenă, Rodica Mandache este și profesoară de actorie la Universitatea de Artă "Hyperion".

Postat 15.05.2017